Håkan Åkerström
Håkan Åkerström kan sköta distributionen. Foto: Magnus Fond.

Matgrossist tar också kontorsvarorna

Otydliga miljövinster och ineffektivt utnyttjande av skattepengar. Martin & Servera är kritiskt till samordnad kommunal varudistribution och står redo att även köra ut kontorsmaterial.

Allt fler kommuner inför samordnad varudistribution. Alla varor som ska till skolor, vårdhem och andra kommunala enheter levereras till en transportcentral. Där packas de om och körs ut.

Till fördelarna hör färre transporter, bra för både den personal som ska möta upp och för miljön. Samtidigt kan en ökad andel lokala producenter, som saknar egen distribution, skärpa konkurrensen vid upphandlingar.

Fast alla är inte övertygade om att kommunala distributionscentraler verkligen är lösningen på dessa utmaningar. Håkan Åkerström, vd för Martin & Servera, anser att miljövinsterna är dåligt belysta och att det handlar om ett ineffektivt utnyttjande av skattepengar när kommunerna tar över varudistributionen:

– Det finns redan en väl fungerande samordnad distribution av varor i kommunerna.

Martin & Servera är i dag en av Sveriges största distributörer av livsmedel till privata och offentliga kunder.

– Vi vill gärna arbeta med kommunerna för att hitta smarta lösningar så att arbetet ska fungera ännu bättre i framtiden.

De flesta kommuners samdistribution hanterar fler varor än livsmedel. Kan ni tänka er att även köra ut exempelvis kontorsmateriel?

– Ja, det kan vi absolut. Eftersom livsmedel står för två tredjedelar av en kommuns varudistribution, och dessutom är det varusegment med störst krav på temperaturer, hantering, kontrollprogram och så vidare, verkar det som en enklare lösning att vi eller någon av våra kollegor på grossistmarknaden lägger på fler varor på våra bilar.

Anta att ni anlitas som leverantör av livsmedel/transportjänster och förlorar livsdelen. Kör ni då ut varor från konkurrerande grossist?

– Jag tror det är svårt att hitta ett generellt svar på den frågan. Det blir en dialog med berörd kommun och ett övervägande från fall till fall.

Flera kommunala distributionscentraler bemannas delvis av personal som stått långt från arbetsmarknaden. Har ni samma tankar?

– Vi tror på företagande som en förändringskraft i samhället. Därför arbetar vi redan idag med liknande initiativ som exempelvis praktik och utbildning för nyanlända i samband med rekrytering till nytt lager i Enköping.

Håkan Åkerström berättar att ett av Martin & Serveras dotterbolag har prisats som Svealands bästa arbetsgivare av Samhall. I veckan öppnar man möjlighet för alla medarbetare att på arbetstid skapa kontakt via möten med nya svenskar via Öppna Dörren.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *