Sara Jervfors
Sara Jervfors betonar samverkan. Foto: Pontus Orre.

Klimatsmart mat är målet för dagen

ALMEDALEN 2018 Närodlat, hållbart, växtbaserat, ekologiskt... Klimatsmart mat i de offentliga köken stiger fram som ett av de hetare ämnena under Almedalsveckan.


Många av seminarierna i Almedalen går på temat klimatsmart mat. Fast när upphandlarna ropar efter ekologisk och närproducerad matchar utbudet dessvärre inte efterfrågan, något som självklart uppmärksammas.

Under rubriken ”upphandling av den offentliga måltiden som hävstång för miljö och hälsa” diskuterades exempelvis hur man gör i praktiken för att handla fler hållbara livsmedel både inom ramen för lagen om offentlig upphandling.

För Sara Jervfors, kostchef i Södertälje och även ansvarig för det EU-stödda projektet Matlust, är veckan i Visby intensiv. Målet är fler svenska hållbara livsmedel på den offentliga tallriken:

– Att få till hållbarhet genom hela livsmedelskedjan och ett kontinuerligt inflöde av nya, hållbara produkter kräver helhetstänk och samverkan mellan aktörerna i livsmedelskedjan.

Södertälje kommun och Matlust prisades för Almedalens klimatsmartaste lunchmat. Juryn för fram de faktum att man använt sig av mat som annars skulle slängas, så kallad fulmat, samt den totala frånvaron av engångsartiklar.

– Med Södertäljerullen och den helt nya Gotlandsrullen, som vi tagit fram tillsammans med ekokocken Luqaz Ottosson, visar vi att det går att göra fantastiskt god mat på hållbara och växtbaserade råvaror.

Av en enkät gjord av storköksgrossisten Martin & Servera framgår tydligt att föräldrar vill se mer av inhemska råvaror i skolmaten. En av fem föräldrar anser dessutom att några köttfria dagar i månaden är en bra idé.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *