Falköpingskök
Christin Hallner och kocken Louise Hulander. Foto: Falköpings kommun.

Helsvenskt är Falköpings mål för målet

Falköpings kommuns uttalade målsättning är att köpa svenska råvaror med fokus på lokala producenter. Efter den senaste livsmedelsupphandlingen är allt kött, all fågel och samtliga charkvaror svenskproducerade.

Falköpings kommun har i sin senaste upphandling kött, fågel, chark och fisk ställt tuffa krav på djurskydd och hållbar produktion. Kommunens riktlinjer är tydliga med att i möjligaste mån köpa svenska råvaror med fokus på lokala livsmedelsproducenter.

– Målet om svenska råvaror är nu uppfyllt till 100 procent i de nya avtalen som gäller för kött, fågel och charkuterier, säger Christin Hallner, biträdande kostchef vid kommunen. När det gäller fisk handlar vi också hållbart, den måste vara MSC-märkt.

Man har lutat sig mot Upphandlingsmyndighetens kriterier kring bland annat restriktiv användning av antibiotika. Dessutom har det ställts krav på produkternas innehåll såsom till exempel kötthalt och fetthalt samt förpackningsstorlek.

Upphandlingen omfattar 204 olika produkter. Kött, fågel och chark kommer från välkända producenter som Abba, Dafgårds, Guldfågeln, Ingelsta kalkon, Lithells och Scan. Grossistföretaget Svensk Cater i Uddevalla svarar för leveranserna.

Upphandlingen har genomförts tillsammans med Vara, Skara och Götene kommuner. Avtalen gäller i två år, med möjlighet till förlängning i två år.

– Värdet av den gemensamma upphandlingen beräknas till cirka 20 miljoner kronor per år, säger Christin Hallner som berättar att Falköping står för cirka 40 procent av volymen.

Inför upphandlingen var ambitionen att i än större grad kunna använda lokala produkter i matlagningen. Producenter i Skaraborg bjöds in till ett möte om upphandlingen. Fast trots stort intresse kunde upphandlingen inte slutföras. Bland annat gick företaget, som skulle agera grossist och distributör, i konkurs.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *