Meit Fohlin
Meit Fohlin handlar svenskt. Foto: Region Gotland.

Gotland upphandlar bara svenskt

Bara svenskt färskt kött i senaste livsmedelsupphandlingen. Det är resultatet av Region Gotlands djurskyddskrav på bland annat minskad användning av antibiotika.


Genom att ställa krav på bland annat djurskydd försäkrar sig Region Gotland om att det färska kött som framöver tillagas i de offentliga köken är svenskt. Ungefär hälften av kött och färs blir dessutom gotländskt.

För kött och charkprodukter gäller exempelvis ingen antibiotika utan veterinärsinrådan.

I det nya livsmedelsavtal, som träder i kraft i oktober, ökar inte enbart andelen svenskt färskt kött. Potatis och rotfrukter blir till 100 procent inhemskt odlat. Ursprungsland för frukt och grönt varierar kraftigt med säsong.

– Varje dag serverar vi 11 000 måltider i våra verksamheter och det känns fantastiskt att vi kan erbjuda svenska och gotländska produkter av hög kvalitet, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin.

Vinnande anbud i upphandlingen kommer från två lokala grossister, Keges och Gotlandsspecialisten. Båda är leverantörer även i nuvarande avtal.

– Att vi dessutom kan fortsätta att handla från lokala leverantörer är också betydelsefullt.

Keges fortsätter att leverera allt färskt kött och färska köttprodukter. Gotlandsspecialisten fortsätter att leverera frukt och grönt, men tar också över potatis och rotfrukter från Keges.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *