Fruktkorgar som inte håller måttet

Livsmedelsverket har åtalsanmält fruktkorgsleverantören Företagsväxter. Korgarna har inte innehållit utlovad ekologisk frukt och heller inte hållit överenskommen vikt.

Knivstabaserade Företagsväxter har vunnit en rad myndigheters upphandlingar av fruktkorgar. Regeringskansliet, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet, Västra Götalandsregionen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Kriminalvården, Göta hovrätt och Trafikverket hör till kunderna.

I december åtalsanmäldes av Företagsväxter av Livsmedelsverket – som också hör till kunderna. Anklagelsen är att korgarna varken har innehållit utlovad ekologisk frukt eller hållit den vikt som överenskommits.

Livsmedelsverket har tillsammans med livsmedelskontrollen i Knivsta kommun, Göteborgs stad, Stockholms stad och Uppsala kommun kontrollerat företagets frukthantering. Det visade sig finnas allvarliga brister.

Bedömningen är att bristerna sannolikt har inneburit stora ekonomiska vinster för företaget. Detta eftersom ekologisk frukt ofta är dyrare än konventionellt odlad.

Företaget har inte heller anmält alla sina anläggningar till livsmedelskontrollen så att de kan registreras som livsmedelsföretag. Sammantaget gör detta att Livsmedelsverket valt att åtalsanmäla företaget för brott mot livsmedelslagen.

Mittuniversitetet har, som första upphandlande myndighet, sagt upp sitt avtal med den bedrägerimisstänkta leverantören. Bodens kommun, som är nybliven kund, kommer inte att göra detsamma:

– Däremot kommer vi göra en noggrann uppföljning av leveransen och avtalet, säger Theresa Hägglund, upphandlingschef i Bodens kommun, till Norrbottens-Kuriren.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Fruktkorgar som inte håller måttet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *