Alingsås
Alingsås med Lillån. Foto: Alingsås kommun.

Flera fördelar med minskat prisfokus

Fokus på priset är ett ständigt leverantörsklagomål vid offentliga upphandlingar. Alingsås kommun väljer i sin senaste upphandling att inte alls utvärdera på pris.


I den upphandling av fikabröd, konditorivaror och enklare catering som Alingsås kommun just annonserat hör pris inte alls till utvärderingskriterierna. Istället har en rad grundkrav formulerats.

Företag som uppfyller kraven till exempel ekonomisk stabillitet, arbetsrättsliga villkor och lagstiftning för branschen får ramavtal. Genom så kallad indikativ rangordning avgör beställarens behov samt leverantörens tillgänglighet vid varje beställningstillfälle.

Johanna Söderlund, upphandlare vid Alingsås kommun, ser fram mot att kunna välja utifrån ett brett sortiment. Hon ser även fördelar för leverantörerna:

– Genom att teckna avtal med alla som uppfyller ställda krav förbättrar vi möjligheterna för mindre samt lokala företag att kunna leverera till kommunen.

Vilka för- och nackdelar ser ni med minskat prisfokus?

– Den stora fördelen är att vi har möjlighet att välja leverantör utifrån behovet samt leverantörens tillgänglighet i varje enskild situation. Samtidigt är det inte lika förutsebart för leverantörerna vilka som kommer att få uppdrag, och det kan såklart vara en nackdel.

Förhoppningen är att locka många anbudsgivare. Sista anbudsdag är den 31 maj.

– Eftersom de flesta restauranger och caféer kanske inte bevakar upphandlingar vill jag slå ett slag för att de går in på kommunens webbplats där de kan se upphandlingen och ansöka, säger Helena-Maria Olsson Hedberg, upphandlare vid Alingsås kommun.

Avtalet kommer att gälla från den 1 februari 2020 och två år framöver med möjlighet till ett års förlängning. Uppskattad inköpsvolym är 1,2 miljoner kronor per år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *