Färskhetskrav förbättrar kvaliteten

Ronneby kommun skärper kraven på den kyckling som från och med i sommar ska serveras till bland annat skolbarnen. Den ska vara färsk och ha haft det bra under sin levnadstid.

I Ronnebys just inledda upphandling av kyckling till kommunens måltidsservice har kraven på djurvälfärd skärpts rejält. För första gången gäller att kycklingen ska vara färsk.

– Vi får inte ställa krav på att kycklingen ska vara svensk, poängterar Teo Zickbauer, upphandlingssamordnare i Ronneby kommun.

Blekingekommunen formulerar istället stränga krav för att försäkra sig om att djuren har haft det bra:

– Till exempel ställer vi krav på hur mycket yta djuren ska ha och att uppfödaren kan redovisa djurvälfärd.

Inspiration har hämtats från Upphandlingsmyndighetens kriterier med bland annat klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Samtidigt ställer vi krav på märkning av produkter för att vi ska kunna kontrollera att levererad produkt lever upp till våra krav, fortsätter Teo Zickbauer.

Efter att tidigare ha samarbetat med närliggande kommuner har Ronneby sedan några år tillbaka kopplat ett eget grepp kring livsmedelsupphandlingarna. Politiker och tjänstemän är överens om vikten av miljö- och djurskydd.

Kostchefen Elena Johansson ser med spänning fram emot vilka anbud som kan komma att lämnas in.

– Vi hoppas att någon leverantör är intresserad av att driva utvecklingen framåt med oss, säger hon.

Sista anbudsdag är den 18 april 2016. Målsättningen är att teckna ett treårigt avtal från den 1 juli 2016 med förlängningsoption på 12 plus 12 månader.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *