Lena Orrvad
Lena Orrvad lutar sig inte tillbaka. Foto: Vara kommun.

Bjuder på mångårig erfarenhet

Under det kommande året ska Mullsjö kommun upphandla livsmedel på egen hand. Lena Orrvad, prisad för sina livsmedelsupphandlingar, bjuder gärna på sina erfarenheter.

Mullsjö kommun är, i likhet med grannen Habo, på väg att avsluta distributionssamarbetet med Jönköpings kommun. Slutsatsen är samordnade inköp och distribution av varor inte ger önskade mervärden.

Detta betyder att Mullsjö fram till nästa höst behöver sluta egna livsmedelsavtal. Målsättningen är, att inom lagens råmärken, försöka få in mer lokalproducerat än vad som är fallet idag.

Rekrytering av en upphandlare pågår och i förberedelsearbetet har Mullsjö bett om tips och råd från en mycket erfaren livsmedelsupphandlare. Lena Orrvad, som arbetar på Lidköpings kommun, prisades 2016 som Årets inköpare för sitt idoga arbete med Skaraborgskommunernas livsmedelsupphandlingar.

Vad var de nyfikna på i Mullsjö?

– Jag och Johanna Svedén berättade om hur vi tänkt nu senast som vi upphandlade livsmedel och vilka lärdomar vi dragit av det, säger hon.

Lena Orrvad förklarar att det nu är Johanna Svedén som nu håller i, och som kommer att sköta, livsmedelsupphandlingarna för kommunerna i västra Skaraborg (Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara).

– Själv funderar jag på pension och var bara ”hjälpryttare” i den upphandling som just genomförts i Falköping, Götene, Skara och Vara.

Vilka råd gav ni vid Mullsjöbesöket?

– Vi poängterade att det tar tid att genomföra en livsmedelupphandling, säger hon och poängterar kostverksamhetens digra arbete när det gäller att ta fram en varukorg.

– Att det krävs ett nära samarbete med upphandlaren kan heller inte nog betonas.

För små kommuner är det en utmaning att upphandla rätt – och det gäller inte minst livsmedel. Lena Orrvad noterar Mullsjögs ambition att lyckas:

– Entusiasmen är stor och hela organisationen är involverad på ett eller annat sätt. Vi kommer också att dela med oss av material vi har och finnas tillgängliga om det uppstår frågor som de vill bolla med oss.

I väntan på att rekryteringen ska bli klar hjälper Björn Isaksson, tidigare upphandlingschef i Jönköping och Ulricehamn, till med livsmedelsupphandlingen på konsultbasis.

Mullsjö kommun köper årligen in livsmedel för ungefär fem miljoner kronor.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *