Sara Jervfors
Sara Jervfors skärper kraven på maten. Foto: Sandra Vesterdahl.

Bananbrist hotar hållbarhetsmålet

Södertälje skruvar upp hållbarhetskraven vid upphandling. Fast brist på rättvisemärkta varor gör hundraprocentmålet till en utmaning.


Lokal tillagning istället för centralkök, mindre kött samt grönsaker gjorde Södertälje till ”årets skolmatskommun” år 2014. Bakom kommunens kostpolicy, som antogs år 2010, står alla partier.

Idag är 55 procent av den mat som serveras vid skolor och äldreomsorg ekologisk.

– Nu inför vi även kravet att det som vi upphandlar ska vara miljö- och socialt hållbart, säger Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun.

Beslutet att införa miljö- och sociala hållbarhetskrav vid upphandlingar är fattat av kommunstyrelsen. Det är inte specificerat hur det ska göras, annat än att det ska ske i dialog med inköpsfunktionen.

– Helt i linje med mycket som redan görs här i Södertälje, konstaterar Monica Ivnäs, kontaktperson för Fairtrade city.

I stadshuset konsumeras redan kaffe, te, socker, chokladpulver och bananer som producerats enligt principerna för rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner. Kostenhetens mål är att alla bananer, kaffe, te och kakao som serveras i år ska vara Fairtrademärkta.

Fast inköpen av vissa Fairtradevaror sjönk något under fjolåret jämfört med 2014. Detta beror på bristande tillgång.

– Vi samverkar dock med våra leverantörer för att i år nå målet även om det fortfarande framförallt råder brist på bananer som är både ekologiska och Fairtrademärkta, säger Monica Ivnäs.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *