Malmö stadsbibliotek
Malmö stadsbibliotek anlitar redan Overdrive. Foto: Erik Leo.

Vinnarens bokhylla verkar gapa tom

Overdrive brädade den tidigare e-boksdominanten vid SKL Kommentus Inköpscentrals upphandling. Fast bara veckor efter avtalsstart utreds vinnaren för möjligt avtalsbrott.


Axiell Media, som äger Elib, har under flera år tid dominerat som leverantör av e-böcker till svenska bibliotek. SKL Kommentus Inköpscentrals senaste upphandling indikerar välkommen konkurrens och ett möjligt tronskifte.

Den internationella aktören Overdrive vann med ett anbud som var väsentligt lägre än konkurrenten Axiells. Det fyråriga ramavtalet E-litteratur 2017, som trädde i kraft den 1 oktober i år, öppnar för förbilligad distribution av e-böcker till landets bibliotek.

Fast redan utreds Overdrive av SKI för möjligt avtalsbrott. Inköpscentralen har underrättats om att leverantören eventuellt saknar underliggande avtal med en rad svenska förlag för att leverera de titlar som utlovats.

– Vi har tagit den information som har nått oss genom en konkurrent till Overdrive på allvar och utreder nu saken, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral.

Olof Molander menar att det i dagsläget inte finns anledning att betrakta det inträffade som annat än ett påstått avtalsbrott. Utredningen får visa vad nästa steg blir.

– Vi har en klar och tydlig process för att hantera sådana här ärenden och den processen pågår just nu.

Ramavtalet om e-litteratur mellan Overdrive och SKI är det första av sitt slag som slutits i Sverige.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *