Vimmerby stäms för LOU-brott

Vökby Bredband stämmer Vimmerby kommun på 6,8 miljoner kronor. Trots att företaget vann upphandlingen slöt kommunen avtal med en konkurrent.

Easyfairs period 1

Hösten 2014 upphandlade Vimmerby kommun Vökby Bredband för att driva och underhålla kommunens fibernät. Enligt upphandlingens vinnare avbröt kommunen sedan, av oklara anledningar, upphandlingen. Möjligen kan avbrytandet bero på alltför få anbud.

Därefter skrev ett av kommunens bolag avtal med Zitius för samma uppdrag. Frank Gunnarsson, vd för Vökby Bredband, säger att det avtalet träffades utan upphandling och utan att Zitius lämnat anbud i den tidigare upphandlingen.

– Vimmerby kommuns avtal med Zitius som kommunikationsoperatör har inte skett inom ramarna för kommunens skyldighet till offentlig upphandling.

Vökby Bredband stämmer därför Vimmerby vid tingsrätten för brister i sin behandling av insyn, icke-diskriminering och likabehandling.

Frank Gunnarsson är konfunderad över kommunens agerande.

– Kommunen har ett ansvar att behandla alla parter i en upphandling lika. Så här får det inte gå till.

Han förklarar att en konkurrensutsatt upphandling är positivt för alla parter:

– Syftet med att konkurrensutsätta en upphandling är att hitta det bästa alternativet till lägst kostnad för den som upphandlar. Desto fler som kan lämna anbud desto större chans att få bästa möjliga erbjudande för både kommun och kommunens Internetanvändare.

Företagets stämningsansökan beskrivs som principiellt viktig. Frank Gunnarsson poängterar det oacceptabla i att kommunen väljer när man ska och inte ska följa de regelverk som finns.

Vökby Bredband, med kontor i Boxholm, levererar bredband till hushåll i Östergötland och Smålandsregionen. Företaget bildades år 2003 av kommunerna Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre. Under 2014 sålde Kinda sin andel. Vökby Bredband ägs idag av de övriga grundande kommunerna tillsammans med Smånet som har 55 procent av aktierna.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *