Två miljardupphandlingar försenas

Ann-Sofi Lodin

Ann-Sofi Lodin. Foto: Catharina Fyrberg.

Region Skåne sköt i somras upp det första införandet av sitt nya vårdinformationssystem. Nu säger Västra Götalandsregionen samma sak och pekar på att leverantören Cerner inte förutsett anpassningsarbetets omfattning.

Cerner har vunnit två svenska miljardupphandlingar av vårdinformationssystem. Kanske fick det amerikanska IT-företaget plötsligt för mycket att göra?

I somras flaggade en av kunderna, Region Skåne, för förseningar. Systemet skulle enligt planen införas i etapper med början i november 2020, men det kommer av allt att döma dröja ytterligare ett år innan det går i skarp drift för första gången.

Nu kommer samma besked från Västra Götalandsregionen. Det nya gemensamma systemet i väst försenas med ungefär ett år.

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin:

– Västra Götalandsregionen ligger i fas och vi är redo för införande. Vi tror mycket på vårt val av framtidens vårdinformationssystem och vi fortsätter förberedelser i våra verksamheter.

Västra Götalandsregionen pekar i ett pressmeddelande ut Cerner. Företaget kan inte leverera i tid eftersom man inte förutsett omfattningen av anpassningsarbetet till patientdatalagen.

Carolina Wallenius är vd för Cerner i Sverige. Hon säger att det krävs juridiska anpassningar samtidigt som möjligheterna till moderna arbetssätt och patientsäkerhet bibehålls:

– Jag beklagar att detta arbete kommer att innebära en försenad driftstart för Västra Götaland.

Under våren 2021 var det tänkt att Millennium skulle börja införas vid bland annat Södra Älvsborgs Sjukhus. Detta datum skjuts nu alltså framåt.

– En tydligare tidplan och mer om vad detta betyder för oss konkret kommer vi att få i början av december, säger Ann-Sofi Lodin.

Västra Götlandsregionens upphandling skedde i samverkan med samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. De har alla undertecknat optioner som innebär att systemet kan användas även i den kommunala hälso- och sjukvården.

Kontraktet har ett beräknat värde på 2,1 miljarder kronor. Löptiden efter avslutad implementering är tio år och det finns möjlighet till fyra års förlängning.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *