Andreas Svahn
Andreas Svahn prisar gott samarbete. Foto: Simon Wester.

Tredje miljardupphandlingen avklarad

Ytterligare ett vårdinformationssystem för miljarder är upphandlat. Den så kallade Sussagruppen med regioner som Västerbotten, Blekinge och Örebro län har skrivit avtal med Cambio.

En efter en upphandlar landets regioner nya IT-system för vårdinformation och journalföring. Cerner kammade hem dessa affärer i Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Cambio vann den så kallade Sussagruppen.

Upphandlingen blev klar i december i fjol. Sedan överprövande Intersystems dragit tillbaka sin ansökan har avtalet med Cambio kunnat skrivas på:

– Vi är väldigt glada för att avtalet nu är tecknat, det är startskottet för nästa fas i införandet av Fvis (Framtidens vårdinformationsstöd), säger Ulrika Landström, ordförande Sussa samverkan samt chef för staben för digitalisering och projektägare i Region Örebro län.

Affären omfattar ett kärnsystem inklusive stöd för bland annat operation, anestesi/intensivvård, obstetrik och cytostatika samt driftstjänst, support och underhåll. Införandet kommer att ske med start år 2021/22.

De fem upphandlande regionerna Västerbotten, Västernorrland, Sörmland, Örebro och Blekinge är först ut. Ytterligare fyra regioner (Halland, Norrbotten, Dalarna och Gävleborg) har option på avtalet och kan avropa i ett senare skede.

Om samtliga nio går vidare har kontraktet ett totalt värde på 2,7 miljarder kronor över tio år. En fjärdedel av Sveriges befolkning berörs av Fvis om hela optionen aktiveras.

– Vårt samarbete har många positiva effekter vilket gynnar både allmänheten, våra patienter och våra medarbetare, säger Andreas Svahn, socialdemokratisk regionstyrelseordförande i Örebro län.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *