Thomas Pålsson
Thomas Pålsson bromsar i väntan på reparation. Foto: Olof Holdar.

Trassel med system på rekordlångt avtal

Statens servicecenter tecknade för två år sedan ett rekordlångt avtal med CGI om Heroma. Nu visar det sig att detta personal- och lönesystem har säkerhetsbrister.

Våren 2017 tecknade Statens servicecenter avtal med CGI kring personal- och lönesystemet Heroma. Genom att köpa en bestämd volym, istället för att upphandla ett ramavtal, kunde myndigheten få till ett ovanligt långt avtal.

Avtalstiden är nio år med upp till tre förlängningar om två år vardera. Som längst ska avtalet kunna vara till mars 2032. Detta ger Statens servicecenter en mer långsiktig och effektivare systemförsörjning.

– Vi är mycket nöjda över avtalet med CGI, sa Thomas Pålsson, generaldirektör Statens servicecenter, när avtalet tecknades.

Fast i skenet av vad som just kommit fram känns måhända avtalet, värt en kvarts miljard kronor, aningen obekvämt. Dagens Nyheter rapporterar om allvarliga säkerhetsbrister som bland annat innebär risk för läckage av personuppgifter.

Åklagarmyndigheten stod i höstas i begrepp att börja använda systemet. Inför det genomfördes en genomlysning som blottade bristerna. Problemen bekräftas av prov som Försvarets radioanstalt därefter gjort.

Gemensamt för alla myndigheter, inklusive MSB, är att man är mycket sparsamma med information. Inte heller CGI kommenterar saken annat än i allmänna ordalag. Västra Götalandsregionen och en rad andra offentliga organisationer som använder Heroma har alltså lämnats ovetande.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och tycker att det är otillfredsställande och förvånande att ingen av aktörerna med kännedom hört av sig till oss, säger Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalandsregionen.

Ett sextiotal myndigheter använder Heromna och fler står på tur. Thomas Pålsson uppger för Dagens Nyheter:

– Det jag kan säga är att införandet av systemet nu är bromsat.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *