Systemskifte för Moras upphandlare

Juhani Halonen

Juhani Halonen under CykelVasan. Foto: Privat.

Mora kommun väljer bort Tendsign till förmån för Mercells system MPS. Till de fördelar med det nya systemstödet för e-upphandling som förs fram hör priset samt att även Älvdalen och Orsa kan genomföra direktupphandlingar utan extra kostnad.

​Upphandlingsenheten i Mora kommun har just avslutat sin upphandling av systemstöd för e-upphandling. Valet föll på Mercells system MPS. Avgörande faktorer var användarvänlighet, processanpassning och pris.

– Efter fyra år med Tendsign var det dags att konkurrensutsätta systemleverantörer igen, säger Juhani Halonen, upphandlingschef på Mora kommun.

Var ni missnöjda med ert nuvarande system Tendsign, som ju är det verktyg för upphandlare som dominerar på marknaden?

– Nej, men det gäller ju att konkurrensutsätta våra system emellanåt. Inte minst för att hänga med och skapa utveckling samt för att ha kostnadskontroll, säger han.

Ser du några påtagliga skillnader mellan de båda verktygen?

– Vid visningen vid anbudsgivning kändes de lika funktionella.

Införandet av MPS inleds snarast möjligt. Systemet ska sättas i drift i början av 2016.

– Detta sänker avsevärt våra systemkostnader. Ytterligare en positiv sak är att även Älvdalen och Orsa kan genomföra sina direktupphandlingar i MPS utan extra kostnad, summerar Juhani Halonen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Systemskifte för Moras upphandlare

  1. Detta är förstås en sanning med modifikation. Ingenting är kostnadsfritt. Prislappen finns där någonstans. De potentiella anbudsgivarna får betala kostnaden för att den upphandlande myndighetens annonser blir tagna som ”gisslan” av systemleverantören. Utan att betala för en dyr bevakningstjänst är det i princip omöjligt att hitta relevanta annonser. Testa och sök på upphandlingsannonser utan prenumeration så förstår ni vad jag menar. Det borde vara ett krav från upphandlande myndigheter att en systemleverantör av upphandlingsstöd ska tillhandahålla en gratis bevakningstjänst till leverantörer. Det är först då en annons kan anses vara allmänt tillgänglig. Om det inte finns en sådan tjänst är det som att leta efter en nål i en höstack.

    Bästa hälsningar
    Julianna Olofsson
    e-Avrop AB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *