Stor ramavtalsleverantör i konkurs

Klas Lindström

Klas Lindström. Foto: Kammarkollegiet.

Landets troligtvis äldsta postorderföretag på IT-området har försatts i konkurs. Trots Miscos ramavtal med både Statens Inköpscentral och SKL Kommentus Inköpsscentral verkar offentliga avropare lindrigt drabbade.

Just nu kan inte Misco ta emot nya ordrar på webshoppen. Det meddelandet möter den som vill avropa IT-produkter från ramavtalsleverantören Misco. Anledningen, som varken nämns på webben eller i twitterflödet, är att företaget försatts i konkurs.

Klas Lindström är ramavtalsansvarig på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet. Han berättar att Misco var en nio leverantörer inom ramavtalet för Klient, där offentlig sektor avropat genom förnyad konkurrensutsättning, samt även en av fyra leverantörer på det rangordnade ramavtalet för Användarnära IT-produkter.

I dessa avtal ingår stationära och bärbara datorer, surfplattor, tunna klienter, bildskärmar samt olika typer av tillbehör och produktnära tjänster. Misco har främst erbjudit HP, Dell och Fujitsu.

– Statens inköpscentral har frågat bland annat myndigheter om något kontrakt/leveransavtal finns tecknat och då med avseende på innevarande kvartal, berättar Klas Lindström.

Vid en överblick finns det inga nu kända uteblivna leveranser på genomförda avrop.

– Det är vår förhoppning att ingen inom offentlig sektor ska drabbas av Miscos konkurs, summerar han.

Med över femtio år på nacken är Lidköpingsbaserade Misco, som startade under namnet Dabus, den sannolikt äldsta postordersäljaren av IT-produkter på den svenska marknaden. Företaget har i nutid haft runt 25 anställda och en årlig omsättning på knappt 200 miljoner kronor.

I våras köptes företaget av den brittiska riskkapitalfirman Hilco Capital från amerikanska Systemax. För några månader sedan kastade Misco i Storbritannien in handduken och nu är det alltså samma dystra besked i Sverige.

Misco är även med som leverantör av arbetsplatsutrustning hos SKL Kommentus Inköpscentral på ramavtalet Arbetsplatser och elevdatorer 2015.

Nils Åberg på Advokatfirman Carler är konkursförvaltare.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *