Ragnar Lindblad
Ragnar Lindblad tar inte paus. Foto: VGR.

Stopp för största förändringen i vården

Tillfälligt stopp råder på Västra Götalandsregionen väg mot framtidens vårdinformationsmiljö. Upphandlingen av Cerners system Millennium, värd över två miljarder kronor, överklagas.

I slutet av september valde Västra Götalandsregionen (VGR) leverantör av det kärnsystem som ska bilda grund för ett helt nytt IT-stöd inom hälso- och sjukvården. Affären beskrivs som den största förändringen i vården sedan regionbildningen.

Precis som i Region Skåne föll VGR:s val på Cerners system Millennium. Det ifrågasätts nu av DXC Technology genom en kortfattad ansökan om överprövning.

– Vi känner oss trygga med att ha genomfört upphandlingen med stor noggrannhet, men är såklart ödmjuka inför förvaltningsrättens handläggning, säger Ragnar Lindblad, programägare för Framtidens vårdinformationsmiljö inom VGR.

Eftersom upphandlingar ofta blir överklagade har VGR planerat för att detta skulle kunna hända.

– Att upphandlingen nu blivit överklagad betyder inte att arbetet tar paus, säger Ragnar Lindblad som betonar att förberedelserna intensifieras så att man är ännu bättre förberedda på det fortsatta arbetet.

Framtidens vårdinformationsmiljö är i första hand ett projekt som handlar om att förändra arbetssätt i vården för att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Därför finns det mycket förberedande arbete som kan göras – även innan kontrakt tecknats med en leverantör. Hit hör att bland annat skapa mer enhetliga arbetssätt.

Målsättningen är fortfarande att ett nytt kärnsystem ska vara infört i början av 2023. Upphandlingen genomförs i samverkan med samtliga 49 kommuner i Västra Götaland.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *