Alf Jönsson
Alf Jönsson ser fram mot systemskiftet. Foto: Bengt Flemark.

Slipper överprövning av miljardaffär

Tilldelningsbeslutet i Region Skånes megaupphandling av system för vårdinformation står sig. Företaget som hade överklagat drar tillbaka sitt yrkande.


Cerner vann i höstas Region Skånes miljardkontrakt på en sammanhållen digital vårdmiljö. Nu kan företaget pusta ut. Den konkurrent som överprövat upphandlingen, Cambio, drar tillbaka sitt yrkande.

Förvaltningsrätten avskriver därmed målet från vidare handläggning. Det får även Henrik Fritzon, regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande, att andas ut:

– Det är ett efterlängtat besked. Inte minst för våra medarbetare som med det nya systemet kommer att kunna ägna mer tid åt patienter och mindre tid åt administration.

Detta innebär att avtalet med Cerner kan börja gälla. Skåne blir därmed den första regionen i Sverige som tecknar avtal om ett sammanhållet IT-system för sjukvården. Arbetet med att byta ut ett föråldrat IT-stöd mot ett nytt gemensamt system kan påbörjas.

Regiondirektör Alf Jönsson pekar på förbättringar för såväl vårdens medarbetare som patienterna:

– När vi har ett och samma system för primärvården och sjukhusen ska inte patienten behöva upprepa sin historia vid varje vårdkontakt.

Upphandlingen omfattar ett nytt journalsystem, men också all annan informationshantering inom sjukvården. Systemet innebär bland annat möjligheter till ökad patientdelaktighet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.

Investeringen uppgår till drygt en miljard kronor fördelat på fem år. Avtalet med Cerner sträcker sig till år 2025 med förlängningsmöjlighet till år 2033.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *