Stefan Schildt
Stefan Schildt tvingas åter att avbryta. Foto: Anna Molander.

Omöjligt att komplettera anbuden

Region Stockholm avbryter åter igen sin stora upphandling av ett nytt vårdinformationssystem. Den här gången beror det på bristande konkurrens.

Framtidens vårdinformationsmiljö i Region Stockholm skjuts lite på – framtiden. Regionstyrelsen har beslutat att avbryta upphandlingen på grund av bristande konkurrens.

När anbuden i upphandlingen kommit in och granskats visade det sig att för få anbud uppfyller de obligatoriska kraven. Stefan Schildt, IT-direktör vid Region Stockholm:

– Därför anser vi att det råder bristande konkurrens, avbryter upphandlingen och inleder arbetet för en ny upphandling.

Lagen är enligt Stefan Schildt tydlig med att alla anbud måste vara fullständiga, lämnade i rätt tid och uppfylla de krav som ställts i anbudsinbjudan för att kunna godkännas.

– Vår bedömning är att den information som saknas i vissa anbud är sådan att lagen inte medger korrigering eller komplettering i efterhand.

Framtidens vårdinformationsmiljö syftar till att göra det lättare för patienterna att vara delaktiga i sin vård. IT-systemet ska även underlätta för medarbetarna i vården genom samlad dokumentation om patienten.

Stefan Schildt poängterar att det handlar om ett stort och grundläggande IT-system för vården som ska leva under en lång tid framöver:

– Det är därför extra viktigt för oss med en god konkurrens och vi bedömer att det finns en möjlighet att få fler giltiga anbud i en ny upphandling.

Även i fjol avbröt Region Stockholm upphandlingen av ett nytt vårdinformationssystem, en affär på runt två miljarder kronor. Västra Götalandsregionen avbröt häromåret sin motsvarande upphandling, också på grund av klen konkurrens.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Omöjligt att komplettera anbuden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *