Carl Johan Sonesson
Carl Johan Sonesson vill att Skåne ska vara med. Foto: Jens Christian.

Mångmiljardupphandling spricker

Jättelik IT-upphandling krymper när tre partners reduceras till två. Region Skåne står över framtidens vårdinformationssystem.


Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är tillsammans landets största vårdgivare. De tre landstingen/regionerna har hälso- och sjukvårdsansvar för 52 procent av landets befolkning.

År 2014 inledde de tre ett samarbete kring framtidens vårdinformationssystem för att bland annat ersätta nuvarande, åldrande, journalsystem. Nu decimeras det så kallade 3R-samarbetet till 2R.

Stockholms läns landsting och Västra Götalandregionen har beslutat om en gemensam upphandling av ett nytt så kallat kärnsystem. Prislappen ligger i storleksordningen 4,4 miljarder kronor.

– En ny informationsmiljö för vården är en strategisk investering som kommer att spara tid, pengar – och liv, säger Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink, som beskriver satsningen som historisk.

Trots rapporter om omoderna stödsystem inom vården väljer Region Skåne att inte gå vidare genom att delta i detta upphandlingsarbete. Regionen uppdaterar istället den nuvarande plattformen Melior till M+.

Fast alla regionpolitiker är inte överens om att låta Skåne stå utanför.

– Moderaterna och Liberalerna kommit fram till att vi vill att Region Skåne stannar kvar i 3R, säger oppositionsledaren Carl Johan Sonesson.

Stockholm och Västra Götaland är överens om att kärnsystemet ska upphandlas med hjälp av LOU. Det slås också fast att upphandlingen ska kännetecknas av en hög grad av innovation och innovativt tänkande inom ramen för den efterfrågade lösningen.

Upphandlingen planeras att starta till hösten och pågå till våren 2018. Därefter följer en fyra till fem år lång implementeringsperiod.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *