Lågpris kompenseras med salt faktura

Atea offererade låga priser på en rad Appleprodukter. Fast när det var dags att skicka räkningen till Malmö stad stod ett helt annat, och betydligt högre, pris på fakturan.

Atea har uppmärksammats av konkurrenter för att ha offererat låga priser på en lång rad Appleprodukter till Malmö stad. Jämfört med Apples listpriser erbjöds rabatter på upp till 60 procent.

När det sedan visat sig att företaget på många varor därefter fakturerat mer än sitt anbudspris blev upprördheten dubbel.

Enligt det så kallade produktförsörjningsavtalet skulle Malmö stad exempelvis betala 1 755 kronor för ett tiopack Ituneskort med valören 250 kronor. Fast på fakturan blev priset 2 509 kronor.

Men med tanke på att det handlade om 329 sådana paket blir fördyringen för skattebetalarna över 200 000 kronor.

Mönstret har gått igen på en rad tillbehör som till exempel lightning till usb-kablar och dock connector till usb-kablar. Volymprodukter som kommunen skulle få för dryga femtiolappen fakturerades till hundra kronor eller mer, vilket gav en merkostnad på över 100 000 kronor för bara dessa båda produkter.

Apple är en relativt blygsam del av Malmö stads IT-köp. Finns det några garantier för att samma överdebitering inte skett av pc-produkter?

– Atea har sedan feldebiteringen uppmärksammades tagit fram en åtgärdsplan som bland annat innebär att kontroller sker systematiskt, säger Gabriella Manieri, upphandlingschef vid Malmö stad.

Det saknas knappast kunskap om underprissättning i Malmö stad. År 2013 höll en medarbetare ett föredrag på just detta tema på en upphandlingskonferens.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *