Skånes universitetssjukhus
Möter användarna senare än beräknat. Foto: Emil Langvad.

Journalsystem skjuts på framtiden

Region Skånes nya digitala journalsystem skulle enligt planen börja rullas ut med start i november nästa år. Det datumet skjuts nu ungefär ett år framåt i tiden.

Region Skånes miljardkontrakt på ett sammanhållet digitalt vårdsystem gick till Cerner. Upphandlingen påbörjades i december 2016 som en konkurrenspräglad dialog.

Tilldelningsbeslutet överklagades och först våren 2018 kunde avtalet skrivas på. Just nu arbetar ungefär 500 personer som bäst med att anpassa det amerikanska systemet till skånska krav och förhållanden.

Planen var att systemet skulle införas i etapper med början i november 2020. Så blir det inte. Det kommer sannolikt att dröja ytterligare ett år innan systemet går i skarp drift för första gången.

Fredrik Jonsson är kliniskt ansvarig för Skånes Digitala Vårdsystem, SDV. I samtal med Sydsvenskans reporter värjer han sig mot att införandet skulle vara försenat. Hela implementeringsprocessen kommer fortfarande att ta fem år:

– Det som skjuts fram är tidpunkten för när första utrullningen ska ske.

Till hösten kommer regionen att kunna lämna svar på frågan om hur övriga delinföranden kommer att påverkas. Klart är att det handlar om ett omfattande system med mer än journalföring och som kommer att ersätta en rad av de programlösningar som används idag.

Cerner har också vunnit Västra Götalandsregionens upphandling av vårdinformationssystem. Målsättningen här är ett införande i början av år 2023. Hittills har det inte flaggats för förseningar i detta projekt, men man ligger tidsmässigt snäppet efter Region Skåne.

Även Västra Götalandsregionens val ifrågasattes, men avtal kunde skrivas i november 2018. Detta sedan förvaltningsrätten snabbavslagit inlämnad överprövningsansökan.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *