Faktura
Pappersfakturan är på väg ut. Foto: Mostphotos.

Inte nödvändigt med e-fakturaportal

Upphandlande myndigheter och enheter blir inte skyldiga att tillhandahålla e-fakturaportaler. Enligt Digg:s föreskrift, som börjar gälla den 1 december, räcker det med registrering i Peppol.

För varor och tjänster som offentlig sektor upphandlat efter den 1 april hör elektronisk faktura till kravbilden. Trots att e-fakturalagen redan är införd har det saknats föreskrifter från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Efter en remissomgång, där 79 av 147 tillfrågade svarat, är nu Digg färdig med de föreskrifter som ska komplettera lagen (2018:1277) om e-faktura till följd av offentlig upphandling.

Sören Pedersen, strateg på Upphandlingsmyndigheten, ser positivt på att föreskrifterna nu är beslutade:

– Med dessa föreskrifter på plats kan omställningen till e-faktura bli mer effektiv och de 250 000 varu- och tjänsteleverantörer kommer att kunna fakturera offentlig sektor på ett enhetligt sätt via Peppol.

Föreskriften, som börjar gälla den 1 december, blir mindre omfattande än vad som tidigare framgått. Kravet är att de upphandlande myndigheter och enheter som omfattas av e-fakturalagen ska registrera sig i Peppols registerfunktion för att kunna ta emot e-fakturor.

Faller gör det föreslagna obligatoriet att tillhandahålla fakturaportaler för små leverantörer som saknar IT-stöd som medger e-faktura. Anledningarna till att portalkravet slopas är flera.

I och med att föreskriften dröjt har många upphandlade myndigheter och enheter på eget initiativ börjat erbjuda fakturaportaler. Digg gläds över att flera sådana lösningar kommit igång utan en reglering.

Dessutom finns det fakturaportaler på marknaden som kostnadsfritt kan användas av leverantörer med små fakturavolymer. Att på den marknaden göra myndighetsportaler obligatoriska kan innebära extra kostnader och dessutom krångel i och med att leverantörer riskerar att behöva använda olika fakturaportaler beroende på vem som ska faktureras.

– Det finns många fördelar med att slippa logga in i flera fakturaportaler och det kan göra att marknaden fungerar bättre och mer effektivt om upphandlande myndigheter och enheter inte tvingas ha egna portaler, bekräftar Sören Pedersen.

I föreskriften utgår även ett annat krav som tidigare diskuterats. Kravet på att informera leverantörerna om möjligheten att översända via Peppol bedöms som onödigt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *