Konkurrensverket
Konkurrensverket kräver böter. Foto: Catharina Biesèrt.

Inget undantag för tidigare tjänster

Det hjälper inte att meddela frivillig förhandsinsyn. Skolfastigheter i Uppsala borde istället ha annonserat ut sin upphandling anser Konkurrensverket och kräver 150 000 kronor i böter.

Skolfastigheter, som är Uppsala kommuns helägda skolfastighetsbolag, krävs på 150 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Enligt Konkurrensverket har IT-tjänster direktupphandlats på ett otillåtet sätt. Förvaltningsrätten får nu avgöra frågan.

Efter ett meddelande om frivillig förhandsinsyn förlängde bolaget i fjol somras ett avtal med Excanto kring drift av en molntjänst. Enligt Konkurrensverket tillåter inte upphandlingsreglerna den möjligheten.

– Undantag ska tillämpas restriktivt och det gäller för upphandlande myndigheter att inte avstå från annonsering utan att noggrant bedöma omständigheterna i det enskilda inköpet, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Övervakande myndighet menar att en ny upphandling, med annonsering, skulle ha gjorts.

– Med konkurrensutsättning och annonsering kan fler leverantörer lämna in anbud. Då ökar möjligheterna till att det är det bästa avtalet till bästa pris som träffas.

Skolfastigheter anser för sin del kontraktet ligger utanfördirektivets tillämpningsområde. Förlängningen förklaras som möjlig eftersom det avser en upprepning av tidigare tjänst enligt 6 kap. 18 § LOU.

Helena Karlsson, administrativ chef för Skolfastigheter, säger till Inköpsrådet att man har tagit del av Konkurrensverket utredning:

– Det är naturligtvis tråkigt att vara föremål för utredning, men vi avvaktar förvaltningsrättens beslut innan vi kommenterar ärendet vidare.

Böteskravet baseras på den otillåtna direktupphandlingens kontraktsvärde som uppgår till 2,1 miljoner kronor.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *