Får nöja sig med näst biligaste. Foto: Stockholms stad.

Formaliafel sänker bästa anbudet

Efter en utdragen rättsprocess får Stockholms stad nöja sig med det näst bästa IT-anbudet. Evry hade ett klart lägre utvärderingspris, men diskvalificerades på grund av formailafel.

Easyfairs period 1

Högsta förvaltningsdomstolen beviljar inte Evry prövningstillstånd. Det betyder att konkurrenten Tieto kammar hem Stockholms stads stora upphandling av arbetsplatstjänster, server- och applikationsdrift samt servicedesk för kommunens förvaltningar och bolag.

Evry lämnade det bästa anbudet. Fast eftersom bolaget missat på en punkt i de obligatoriska kraven ansåg kammarrätten att företaget borde ha uteslutits vid utvärderingen.

Stockholms stad försvarade sitt tilldelningsbeslut i två instanser. Trots att det misslyckades och att kommunen därmed inte kan dra nytta av det lägsta priset i utvärderingen verkar Ann Hellenius, IT-direktör i Stockholms stad, nöjd:

– Det är glädjande att vi nu tillsammans med Tieto kan starta arbetet med att införa nästa generation IT-service till stadens förvaltningar och bolag. Att vi nu får en modern IT-service på plats är en viktig del i Stockholms stads digitaliseringsarbete.

Avtalet signerades den 28 november. Giltighetstiden är till den 31 december 2023 med möjlighet till förlängning i upp till sex år.

Upphandlingen av nästa generation IT-service syftar till att erbjuda effektivare infrastruktur och stödfunktioner samt ett bredare utbud av tjänster och produkter. Till de produkter och tjänster som upphandlats hör datorer, surfplattor, skärmar, skrivare, tjänster för digitala enheter såsom operativsystem, kontorsprogram och infrastrukturtjänster.

– Stockholms stad har höga ambitioner och lägger stort fokus på digitalisering med en rad satsningar för att bygga en smart och hållbar stad. Vi är mycket stolta över att få vara med på den resan, säger Mats Brandt, chef för offentlig sektor på Tieto i Sverige.

Evrys utvärderingspris låg cirka 75 miljoner kronor under Tietos per år. Även om det alltså skulle kunna ha blivit en ännu bättre affär för Stockholms stad är Tieto något billigare än nuvarande leverantör.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *