Fel, absolut, men inga olagligheter

Det finns inte längre någon misstanke om att brott har begåtts i samband med det kritiserade fiberprojektet i tre dalakommuner. Åklagaren lägger ner förundersökningen.


I den externa utredningen av Mora, Orsa och Älvdalens gemensamma upphandling av fiberbredband flaggade Pwc för att en kommunanställd deltagit i evenemang som arrangerades av en leverantör. Revisorerna kunde inte utesluta att det påverkat arbetet.

Mora kommun lämnade därför in en polisanmälan för att få en rättslig utredning av kommunens hantering av fiberavtalen. Åklagaren gör nu bedömningen att det inte har begåtts något brottsligt, exempelvis mutbrott. Förundersökningen läggs ner.

– Det känns bra att åklagaren har tittat på vår hantering och att han anser att ingen i kommunen har gjort något som strider mot lagen, säger Peter Karlsson, kommundirektör i Mora.

Pwc konstaterade också att det fanns en rad brister i kommunernas rutiner rörande bland annat ramavtalshantering och fakturering. Peter Karlsson:

– Vi kommer att fortsätta förbättringsarbetet kring upphandlingar och inköp på det sätt som utredaren rekommenderar, bland annat med mer utbildning för inköpare och med bättre samordning i upphandlingsfrågor.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *