E-fakturakrav ger nätverksrusning

Inom det offentliga Sverige förbereds e-fakturakravet från den 1 april som bäst. Bland kommuner och regioner är det rusning till Peppol.

Den 1 april blir det som bekant lag på att de inköp som upphandlas med hjälp av LOU/LUK/LUF/LUFS ska faktureras elektroniskt. Leverantörer till offentlig sektor måste efter detta datum skicka e-fakturor samtidigt som offentliga organisationer självklart måste kunna ta emot dem.

Arbete med anpassning till de nya reglerna pågår för fullt. I det arbetet ansluter sig allt fler kommuner och regioner till Peppol som är det europeiska nätverket för elektroniska inköp.

– Genom att ansluta sig till Peppol säkerställer kommunerna och regionerna att de lever upp till den kommande lagen, säger Anderz Petersson, utredare på Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Antalet svenska Peppolanslutningar har under en hektisk sportlovsvecka ökat rejält. Siffran har stigit från 114 kommuner och regioner till 196, vilket motsvarar 62 procent av totalen.

– Att kommuner och regioner nu ansluter sig till Peppol i en allt snabbare takt är förstås mycket positivt, säger Anderz Petersson.

Lagen påverkar också över 200 000 leverantörer som måste börja skicka fakturor elektroniskt till sina offentliga kunder. Diggs senaste undersökning visar att långt från alla småföretagare har förberett sig inför detta.

Enskilda leverantörer behöver dock inte ansluta sig till Peppol. E-fakturor som ställs ut via flera olika administrativa system och faktureringstjänster slussas dock denna väg till myndigheterna.

De leverantörer som bara skickar enstaka fakturor till offentliga aktörer kommer att kunna göra detta via fakturaportaler. Enligt Diggs förslag till ny föreskrift ska samtliga offentliga organisationer som omfattas av lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling tillhandahålla en faktura- eller leverantörsportal.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *