Nätverk
Statens inköpscentral inleder datacenterupphandling. Foto: iStock Photo.

Datacenter med miljarder i potten

Statens inköpscentrals datacenterupphandling är värd en miljard kronor per år. Två ramavtal sammanfogas, när de går ut senare i år, till ett.

Två stora IT-ramavtal tecknade av Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet går ut i år. Den sista augusti är sista avropsmöjlighet för servrar och lagringslösningar med tillhörande programvara på ramavtalet Servrar, lagring samt närliggande produkter och tjänster.

Efter maximal förlängning löper även avtalet Nätverksprodukter såsom hubbar, switchar, routrar ut senare i år. Detta sker den sista november närmare bestämt.

Ett upphandlingsprojekt har initierats för att ersätta dessa ramavtal. I det nya ramavtalet kombineras innehållet från dessa två befintliga ramavtal – samtidigt som en utökning sker med exempelvis molntjänster.

Anbudsgivare i datacenterupphandlingen kan se fram mot betydande affärer. Båda nuvarande ramavtalen används flitigt, avropen överstiger en miljard kronor årligen.

Den nya upphandlingen bryts ned i fyra separata ramavtal med maximalt sex leverantörer i vart och ett. Tre avtal är geografiskt indelade för landsting, regioner och kommuner. Till det kommer ett rikstäckande som kan användas av myndigheter med en mer spridd verksamhet.

Atea, Caperio, Dell, Fujitsu, HP, IBM, Oracle och Proact har ramavtal för servrar, lagring samt närliggande produkter och tjänster. Nätverksprodukter levereras idag av Atea, Caperio, Cygate, Ip-nett, Network Services och TDC.

Upphandlingen har just annonserats i Tendsign med den 19 februari 2016 som sista anbudsdag. Tilldelningsbeslut väntas i april månad.

 

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *