Datorrekonditionering
Rekonditionering av begagnade datorer. Foto: Mark Earthy.

Begagnad dator klokare än ny

Att som Eskilstuna välja återanvänd IT-utrustning istället för ny är enligt Upphandlingsmyndigheten bra för miljö och plånbok. Det ökande intresset för begagnat gör dock att andrahandspriserna ökar.


Huvuddelen av IT-utrustningars miljöpåverkan sker vid tillverkningen. Enligt Upphandlingsmyndigheten bör upphandlare därför verka för ökad återanvändning och inköp av begagnade produkter.

I vägledningen Datorers miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv slås fast att lång produktiv livslängd för datorer, skärmar, skrivare och andra prylar är det bästa sättet att minska miljöbelastningen. Detta görs antingen genom att återanvända produkterna inom den egna organisationen eller sälja dem till företag som rekonditionerar och säljer vidare i begagnat skick.

Till de kommuner som väljer begagnat hör Eskilstuna. Rekonditionerade datorer kostar 50-60 procent mindre än att köpa nytt.

– Det är enkel matematik och innebär att mer pengar kan gå till kärnverksamheten, säger Hans Gardelin, Hans Gardelin, chef för Kundservice inom serviceförvaltningen Konsult och uppdrag i Eskilstuna kommun.

Under senare tid har begagnatpriserna dock ökat från en tidigare stillastående eller till och med sjunkande nivå. Jonas Karlsson, vd för Inrego som under fjolåret såg till att 260 000 datorer, mobiler och andra produkter fick nya ägare, förklarar varför:

– Den främsta förklaringen är att efterfrågan på IT-utrustning i andra hand har ökat i kombination med ett för lågt utbud av produkter.

Ökande efterfrågan bedöms i huvudsak bero på att begagnatmarknaden blivit mer etablerad.

– Vi märker att fler företag väljer att köpa återanvända produkter, eftersom det är smartare rent ekonomiskt och mer hållbart för miljön, säger Jonas Karlsson.

Samtidigt skrotar majoriteten av de större företagen och myndigheterna fortfarande de IT-produkter som man inte längre behöver. Detta har Jonas Karlsson svårt att begripa:

– Att sälja den utrustning som man ändå fasar ut ger både ett värde tillbaka och stärker hållbarhetsarbetet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *