Södra Älvsborgs Sjukhus
Södra Älvsborgs Sjukhus. Foto: Västra Götalandsregionen.

Bara en leverantör vill forma framtiden

Dålig konkurrens får Västra Götalandsregionen att stoppa upphandlingen av framtidens vårdinformationssystem. Samtidigt märks politisk splittring kring samma upphandling i Stockholm.

Samarbetet över landstingsgränserna kring miljardupphandlingen av framtidens vårdinformationssystem sprack. På grund av skilda regionala förutsättningar genomför Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting och Region Skåne dessa projekt var för sig.

Västra Götalandsregionen har kommit längst, men tvingas nu att avbryta sin upphandling. Det visar sig att endast en leverantör uppfyller de obligatoriska krav som ställts på leverantören av kärnsystem, eller har svarat på ett korrekt sätt.

Ragnar Lindblad är ordförande i styrgruppen för Framtidens vårdinformationsmiljö. Han säger att det är ett lagkrav att inte gå vidare med leverantörer som inte lever upp till de krav som ställs på dem.

– Det är också rutin att inte gå vidare med en upphandling där det råder bristande konkurrens.

Endast en godkänd ansökan ger inte den konkurrens som Västra Götalandsregionen efterfrågar i upphandlingar som genomförs genom konkurrenspräglad dialog.

– Det som händer nu är att upphandlingen avbryts och en ny ansökningsinbjudan skickas ut, säger Ragnar Lindblad som bedömer att detta inte ska påverka tidplanen.

Stockholms läns landsting ligger i startgroparna. I mitten av februari beslutade landstingsfullmäktige att påbörja förberedelserna för den upphandling av journalsystem med mera som ska slutföras under 2018.

I ett pressmeddelande beskrivs upphandlingsstrategin som ”under utformning”. Miljöpartisterna i landstinget oroar sig för planerna på att använda modellen innovationsvänlig upphandling.

Gruppledaren Tomas Eriksson ser risk för att denna modell ytterligare tynger en redan hög konsultnota. Förslaget är att genomföra upphandlingen först när det gått att specificera vad som ska köpas.

– Vårt sätt att tänka kanske inte är lika visionärt, men betydligt mer ansvarsfullt mot sjukvården och dess budget, skriver han i en debattartikel i Dagens Medicin.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *