Backar från krav på Microsoft

Kerstin Hiviebäck

Kerstin Hiviebäck backar på kravet om Microsoft. Foto: Ljusdals kommun.

Ljusdals kommun krävde att de hundra läsplattorna skulle vara Microsoft Surface 3. Efter en rad kritiska frågor om det varumärkeskravet är förenligt med LOU backar nu kommunen.


Under en längre tid har Samsung agerat rättsligt mot kommuner som ställt krav varumärkeskrav vid införskaffande av surfplattor. Företaget har fått rätt i flera domstolsprövningar.

Samsung har också övertygat vissa upphandlande enheter, till exempel Mediapoolen i Västra Götaland, om att avbryta upphandlingar där det ställts krav på Appleprodukter. Den kampen verkar inte ha uppmärksammats i Ljusdal.

När Ljusdal skulle upphandla hundra läsplattor var det Microsoft Surface 3 som krävdes. I det aktuella förfrågningsunderlaget ber kommunen dessutom om ”universitetsprissättning”, trots att plattorna skulle användas i skolan och inte i universitetsmiljö.

Under den period som det gick att ställa frågor och svar kring upphandlingen inkom flera undringar från leverantörer om det var okej att offerera alternativa produkter. Alternativ kan både vara andra märken, Samsung, Acer, Apple samt andra modelltyper.

Svaret på samtliga dessa frågor var nekande. Nu ändrar sig Kerstin Hiviebäck, inköpschef i Ljusdals kommun:

– Vi har avbrutit upphandlingen och den kommer att göras om.

Priset för de hundra läsplattorna väntas hamna precis under brytgränsen för direktupphandling. Ljusdals kommun har ett förbehåll i upphandlingen och det är att den avbryts om totalkostnaden överstiger 534 890 kronor.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *