Atea
Besvärande mutaffär också i Sverige. Foto: Atea.

Ateas mutmejl: chockartad läsning

Atea är inblandat i vad som beskrivs som den största mutaffären någonsin i dansk offentlig förvaltning. Kulturen med resor och festkvällar för kunderna har spritt sig till Göteborg.

Easyfairs period 1

I Danmark har flera personer har dömts för tagande av muta från Atea. Nu pågår som bäst den juridiska processen mot högt uppsatta tjänstemän på Region Sjælland och fyra före detta medarbetare på Atea.

I fokus står bland annat middagar med alkohol, elektronikutrustning till lågpris och flera resor. Den resa som sticker ut mest gick till Dubai.

Denna bjudresekultur verkar ha smittat av sig till Göteborg. Kommunrevisionen har redan riktat kritik mot vissa av de resor som medarbetare vid Intraservice gjort. Det handlar bland annat om mycket ”luftiga” program samt bjudmiddagar.

Stadsledningskontorets utredning visar att alltför nära vänskapsband etablerats mellan en verksamhetschef och kommunens kontaktperson på Atea. Mejldiskussioner om resor, barhäng och evenemangsbiljetter har utlöst en arbetsrättslig utredning av den aktuella chefen.

– Det var en chockartad upplevelse att läsa dessa mejl, säger Håkan Sundkvist, tillförordnad förvaltningschefen för Intraservice.

ETC Göteborg avslöjar att Atea ombetts av kommunen att byta kundansvarig. Dessutom utreds möjligheten att utesluta företaget från framtida upphandlingar. På tidningens fråga om kommunen, med vad som nu är känt, kan fortsätta att göra affärer med Atea svarar Petra Bengelsdorff, stabschef på Intraservice:

– Jag vet inte det ännu, men vi har bett stadsjuristerna att titta på det.

Med en sammanlagd årlig fakturering på runt hundra miljoner kronor är Atea en av kommunens största leverantörer av IT-produkter och konsulttjänster. Intraservice breddar nu granskningen för att se om det förekommit oegentligheter även i kontakterna med andra IT-leverantörer.

Markus Tobé, presskontaktperson på Atea, säger att företaget har en uppförandekod som ska följas i alla lägen. Samtliga medarbetare är utbildade i den.

– Med anledning av den information som kommit till vår kännedom av Göteborgs stads stadsrevision kommer Atea inleda en genomlysning av ärendet för att säkerställa att våra anställda levt upp till vid vart tillfälle gällande uppförandekod.

Enligt en källa till Göteborgs-Posten, som i flera artiklar granskat turerna, har de nära kontakterna troligtvis gynnat Atea i upphandlingarna.

– Vi förstår även att underlag granskats av kammaråklagaren som inte sett anledning att driva ärendet vidare, summerar Markus Tobé.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *