Morten Jung
Morten Jung vill att även företagare ska få semester. Foto: Dansk Erhverv.

Vill inte skriva anbud på sommaren

Danska företagare vill hellre semestra än sitta med anbudsarbete. Upphandlingar som annonseras strax innan sommaren och som har sista anbudsdag innan skollovet hunnit sluta ogillas skarpt.


Nu när sommarledigheten är över för de flesta finns det anledning att fundera lite på temat semester och upphandling enligt Dansk Erhverv. Organisationen, som representerar ett brett spektrum av företag, vill inte se fler ”sommarupphandlingar”.

– Offentliga inköpare glömmer tyvärr att ta hänsyn till att privata anställda också vill semester, säger Morten Jung, marknadschef vid Dansk Erhverv.

Enligt gjord undersökning annonserades i Danmark 187 upphandlingar under vecka 26 och 27, alltså strax innan sommaren. Två tredjedelar av dessa hade sista anbudsdag under det danska skollovet (som sträcker sig till och med vecka 32) eller i veckan därefter.

– Anbudskvaliteten påverkas negativt av att företag måste lämna in handlingarna under brinnande semester, säger Morten Jung som förklarar att nyckelpersoner då inte alltid är på plats.

Organisationens kartläggning, som bygger på data från Udbudsvagten, visar att de offentliga inköparna tidigare var bättre på sommarplanering. Kravet är nu mer framförhållning. Eller förlängda anbudstider.

Sund konkurrens är avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat. Enligt Dansk Erhverv riskerar antalet anbud att bli färre vid ”sommarupphandlingar”.

Morten Jung inser att en del upphandlingar såklart måste göras på sommaren. Oförutsedda och brådskande behov behöver tillgodoses.

– Men vi ser att det i många fall handlar om snöröjning och IT-system, och den typen av upphandlingar kan absolut vänta till efter sommarlovet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *