Upphandling pressar byggkostnaden

Hjortsbergskolan i Ljungby byggs billigare än beräknat. Upphandlingens vinnare är Serneke som ska anlita lokala och regionala underentreprenörer.


Ljungby kommun har avsatt 140 miljoner kronor för den nya Hjortsbergskolan. Enligt beräkningarna skulle bygget, en totalentreprenad, kosta cirka 120 miljoner kronor.

Sernekes vinnande anbud i upphandlingen blev betydligt lägre än så: 96 miljoner kronor. Jämfört med tidigare projekt som sprungit iväg 30-40 procent i kostnad handlar det om ett tydligt trendbrott.

– Vi hamnade en bra bit under budget, vilket är positivt, trenden har varit den omvända den senaste tiden, säger Karl-Gustav Sundgren, ordförande i Ljungby kommuns tekniska nämnd, som konstaterar att det gynnar alla skattebetalare.

Nybygget, som sker på den befintliga tomten där skolan finns idag, dimensioneras för cirka 385 barn från förskoleklass till årskurs sex. Den två våningar höga skolan byggs ihop med en ny fullstor idrottshall. Entreprenaden omfattar även utemiljö.

Serneke är en ny aktör i regionen som har etablerat ett lokalt kontor i Kronoberg. Bolaget kommer att anlita lokala och regionala underentreprenörer.

– Vi är stolta över att har fått förtroendet från Ljungby kommun och ser fram emot samarbetet med dem, säger Stefan Blomkvist, arbetschef på Serneke Bygg.

Byggstart planeras till hösten. Nya Hjortsbergskolan beräknas vara klar att tas i bruk till vårterminen 2020.

Kommunstyrelsen har nyligen antagit en verksamhetsplan som öppnar för att framöver ställa krav på sysselsättning för praktikanter när byggtjänster upphandlas.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

3 reaktioner på ”Upphandling pressar byggkostnaden

 1. OK, gott och väl så här långt men det är prislappen när allt är klart som är intressant….eller hur? Att något bli 96 miljoner billigare på pappret är inget bevis på att det blir det i verkligheten. Självklart vore det väldigt bra om det förväntade utfallet blir verklighet men tyvärr ganska osannolikt då det är svårt att förutse alla komplikationer som kan hända på ett bygge. Vore toppen om Inköpsrådet följer upp slutresultatet vårterminen 2020 med en uppföljande artikel.

  1. Hej Julianna,

   Du har såklart rätt. Jag har just satt ett stort kryss for 2020 i almanackan!

   //Per på Inköpsrådet

  2. Tänkte precis samma sak, men känner att jag varit lite väl negativ och ifrågasättande i alla mina andra kommentarer här på Inköpsrådet så det är skönt att någon tänkte samma sak och vågade ifrågasätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *