Kor
Brist på djurfoder i vinter. Foto: Mats Pettersson.

Snabbupphandling ska rädda jordbruk

Sommarens torka slår hårt mot fodertillgången i vinter. Jordbruksverket snabbupphandlar nu rådgivningsinsatser för att hjälpa jordbruksföretagarna att hantera vädrets konsekvenser.


Jordbruksverket inleder idag en upphandling av rådgivare som ska hjälpa landets jordbruksföretagare att tackla resultatet av värmen och torkan under årets växtsäsong. Syftet med rådgivningen, som fokuserar på likviditetsplanering och foderplanering, är att säkra framtida drift och konkurrenskraft.

– Vi välkomnar både stora och små rådgivningsorganisationer med kompetens inom likviditetsplanering eller foderplanering att lämna anbud, säger Jörgen Fransson, enhetschef på Jordbruksverket.

Upphandlingen öppnar för att under hösten ge jordbruksföretag subventionerad rådgivning. Insatsen bedöms kosta tio miljoner kronor. Den finansieras av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom det svenska landsbygdsprogrammet.

Avsikten är att rådgivningen ska kunna starta i oktober. Upphandlingen genomförs därför med en förhållandevis kort anbudstid. Intresserade leverantörer har endast två veckor på sig att formulera sina respektive bud.

– Vi önskar teckna avtal med många aktörer runt om i hela landet som kan hjälpa jordbruksföretagen i den ansträngda situationen som sommarens torka för med sig, avslutar Jörgen Fransson.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

2 reaktioner på ”Snabbupphandling ska rädda jordbruk

  1. Inventera hur mycket foder det finns, hur mycket behöver korna resterande går till hästarna. Slakta av hästarna i den omfattning som behövs de är inga nyttodjur längre.

  2. Med tanke på att hästnäringen omsätter 45 miljarder per år och sysselsätter ca 30 000 personer med heltidsarbeten låter det som en väl kontroversiell lösning på foderproblemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *