Noga utvalt sortiment ger bättre priser

Mer träffsäkra ramavtal, med just de varor som efterfrågas, har potential att sänka priserna. I Danmark säkrar en analys av 91 kommuners köpmönster att rätt toner och andra förbrukningsvaror till skrivare finns med på avtalet.


Den danska inköpscentralen för stat och kommuner har skräddarsytt sitt senaste ramavtal för IT-förbrukningsvaror såsom bläck och toner.  Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har i detalj tagit reda på vilka varor kommunerna efterfrågar.

Analysen bygger på e-fakturor, specade ner till varunivå, från 91 kommuner. Denna datainsamling har pågått i tre år och går till så att kommunerna sänder inköpsdata till SKI som svarar för bearbetningen.

– Alla som varit inne i en databutik för att från en vägg av bläckpatroner hitta rätt till sin skrivare inser utmaningen, säger William Fellows-Jensen, seniorkonsult vid avdelningen Økonomi og analyse, och förklarar att statistiken hjälper kommunerna att välja ut rätt produkter.

Gemensamt för de produkter som finns på avtalet är att de har köpts för sammanlagt motsvarande minst 65 000 kronor. Av de cirka 7 000 varunumren står ett par hundra faktiskt för hälften av de samlade köpen.

Anders Münter är den upphandlingskonsult på SKI som ansvarar för avtalet. Han förklarar nyttan med att identifiera bästsäljarna:

– Vår erfarenhet är att ett smalt och noga utvalt sortiment ofta resulterar i att anbudsgivarna vässar pennan för att erbjuda så attraktiva priser som möjligt.

Även om fokus ligger på bästsäljarna finns det hopp för dem som har en udda skrivare eller behöver exempelvis en röd patron i havet av svart. På avtalet går det att köpa skrivarens samtliga patroner.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *