God affär med ramavtalade elevdatorer

Tony Söderlund

Tony Söderlund drar nytta av ramavtal. Foto: Salems kommun.

Förnyad konkurrensutsättning ger Salems grundskoleelever var sin dator. Utöver att ha genomfört en korrekt upphandling gläds IT-chefen Tony Söderlund över en god affär.


Eleverna i Salems grundskolor får nu egen dator. Det blir en Chromebook som kommunen ordnat fram genom ett avrop på SKL Kommentus Inköpscentrals ramavtal för arbetsplatser och elevdatorer.

Tony Söderlund är IT-chef/strateg på Salems kommun. Han berättar kommunen sedan många år satsat på en webbaserad skolplattform. Denna höst erbjuds grundskoleeleverna, för första gången, en ”egen” dator som följer med dem under tre skolår.

– Det ökar jämlikheten mellan eleverna.

Upphandlingen av elevdatorerna är gjord i samverkan med Telge inköp. Rent praktiskt har ramavtalsavropet skett som en förnyad konkurrensutsättning. Fördelen med det är, allt enligt Tony Söderlund, att allt blir korrekt:

– Priser och annat följer marknadsläget, och vi kan dra nytta av de senaste nyheterna.

Han berättar att man i kommunens IT-verksamhet använder ramavtal när det går.

– Ibland tvingas vi välja andra upphandlingsformer när ramavtalen inte täcker anskaffningsbehovet, men det tar ofta mycket tid.

Från leverantörshåll var intresset för denna affär, som är värd cirka 12 miljoner kronor, mycket stort. Tony Söderlund ser en tydlig vilja att erövra nya marknadsandelar, vilket över de tre åren resulterade i en besparing på runt tre miljoner kronor för kommunens skattebetalare.

Kommunen leasar utrustningen och kan dessutom glädjas över flera mervärden inom ramavtalet.

– Datorerna kommer med treårig garanti, med på-platsen-service, tre års helförsäkring samt en vadderad tygportfölj till samtliga datorer.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *