De lokala anbudsgivarna svek

Gävle kommun försökte vid upphandlingen av måltidsservice locka lokala och mindre företag att lämna anbud. Det gick dåligt, jättarna Sodexo och Fazer Amica vann.


Nej, inga lokala eller mindre företag kammade hem avtal i Gävle kommuns upphandling av måltidsservice. Det hjälpte inte att upphandlingen bröts ner i fem delområden och med ökade krav på andelen mat som skulle tillagas på plats.

– Vi har verkligen försökt att ge både stora och små företag möjlighet att konkurrera, säger Mikael Hallqvist, inköpschef vid Gävle kommun.

Sodexo får fortsatt förtroende för stora delar av den kommunala maten. Men de är inte längre ensamma. Maten till kommunens äldreboenden ska under de kommande fyra åren lagas i Fazer Amicas centralkök i Upplands Väsby.

De båda internationella måltidsföretagen har vunnit tre av de fem avtalsområden som hittills är klara i den pågående upphandlingen. Mikael Hallqvist konstaterar:

– Nu vann två stora företag de första delarna av upphandlingen för att de är bra på det de gör och har en bra prisbild.

Två delområden är ännu inte klara. För förskolorna kommer en ny upphandling att inledas inom kort, då de anbud som lämnades in var för kostsamma. För området tillagning i grundskola pågår utvärdering.

Vid upphandlingen skärptes kvalitetskraven. Andelen ekologisk mat ska ökas från 30 procent till minst 40 procent. Det kommer även fortsättningsvis att ställas krav på mat med färre tillsatser.

Avtalen löper över fyra år med möjlighet till förlängning i ett plus ett år. Årligen tillagas 3,8 miljoner portioner mat till en kostnad av cirka 120 miljoner kronor per år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *