Mats Gerdau
Mats Gerdau kan sänka kraven. Foto: Sören Andersson.

Billigaste anbudsgivaren levererar inte

Tagehus vann upphandlingen av den nya simhallen i Saltsjöbaden. Trots som det verkar starka partners kan bolaget av ekonomiska skäl inte fullfölja uppdraget.


Tagehus vann i början av året Nacka kommuns simhallsupphandling. Bolaget skulle först bygga simhallen för att därefter äga och för cirka 16,5 miljoner kronor årligen driva anläggningen i minst 30 år.

Så blir det nu inte. Entreprenören drar sig ur projektet där man lämnat ett anbud som bygger på samverkan med NCC, Medley och Cemi. Enligt kommunen kan vinnande anbudsgivare inte finansiera sitt anbud.

För Nackas del betyder beskedet att man vackert får starta om med en ny upphandling av den nya simhall som ska ersätta Näckenbadet i Saltsjöbaden.

– Det är tråkigt att vi måste göra ett omtag, säger Peter Skogberg, chef på enheten för bygg & anläggning i Nacka kommun.

Den nya simhallen planerades att stå invigningsklar hösten 2020. Därför är det enligt Peter Skogberg nu lösningsfokuserat arbete som gäller:

– Vi ska se till att förseningen av den nya simhallen blir så liten som möjligt och att den nya simhallen blir så bra som möjligt.

Övriga anbud i upphandlingen var långt över kommunens beslutade investeringsram. I den nya upphandlingen kan därför kraven behöva justeras. Kanske med den återköpsklausul som badhusfinansieringen av allt att döma föll på.

I ett samtal med Nacka Värmdö Posten idkar Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, viss självkritik:

– Vi håller väldigt hårt i skattebetalarnas pengar och ställer höga krav, men det kan kanske vara så kraven har varit för tuffa, det får vi fundera på.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *